Çağlayan Köyü

Çağlayan Köyü Tanıtımı

Fındıklı Çağlayan Köyü Mimarisi 

Fındıklı’nın tarihe tanıklık eden önemli bir varlığı da dolma taşlı ahşap Fındıklı konaklarıdır. Temel yapı malzemesi ahşap ve taş olan Konakların temel duvarları taştır. Yapıya asıl karakterini ve dış görünümünü kazandıran öge ise “Dolma” ya da “Göz Dolma” olarak adlandırılan dış duvarlardır. Bu duvar sisteminde dolgu taşların koyulabilmesi için duvarın ahşap iskeleti raf sistemi gibi kutucuklara bölünmüştür. Gözlere yerleştirilen dolgu taşları, parke taşı büyüklüğünde perdahlı sel taşlarıdır ve her göze bir tane yerleştirilir. Dolma duvarlarda taş ile ahşap arasındaki boşluk ise elenmiş kil ve kireç karışımı macunla sıvanarak kapatılır, rengi ise beyazdır. İç mekânlarda ise ahşap oymacılık sanatının tüm güzelliklerini görmek mümkündür. Çağlayan Köyü’müzde bulunan Ataçlar, Şevketbeyoğulları, İnceler Konağı bu konaklardan sadece bazılarıdır.

Fındıklı Çağlayan Taş Konakları

Muhteşem yeşiliyle, doğanın içine gömülü bir köy olan Fındıklı Türkiye’nin en kuzeyinde Rize’nin en çok turist alan yerlerinden bir tanesidir. Geçmişte ismi Viçe's olan Fındıklı temiz havası ve eşsiz ormanlarıyla meşhur. Doğayı deneyimlemek, huzurun ve sessizliğin içinde rahatlamak için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan Fındıklı bitki örtüsü, dereleri ve uçsuz bucaksız yeşiliyle eşsiz anlara ev sahipliği yapıyor.

Fındıklı Taş Köprü

Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 27 metre uzunluğunda olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Genişliği 2.4 metredir. Fındıklı ilçesine 8 kilometre uzaklıktadır. Çağlayan Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprüden sarkan zincire bağlı dere taşına göre 1924'te yapıldığı yazsa da, ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yerel halk, bu tarihin sel sonrası yıkılan köprünün onarım görme tarihi olduğunu belirtmektedir. Kemeri kesme taşlardan oluşan köprünün tempan duvarları ve ayakları moloz taştan örülmüştür. Köprünün üzeri yassı dere taşıyla kaplıdır

Çağlayan Deresi

Çağlayan Deresi, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2600 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 34.7 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %75'tir

Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerimiz

Rize’nin çay ve fındık bahçeleriyle bezeli olan bu ilçede temel geçim kaynakları çay ve fındık olan Fındıklı sakinleri Lazca konuşmakta.

Mençuna Şelalesi        

Mençuna Şelalesi görkemli yapısıyla Karadeniz’in görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralardadır. 90 metre yükseklikten aşağıda dökülen şelale ve hemen bitiminde oluşturduğu göl çevresindeki yemyeşil ormanlarla birlikte muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Kırmızı benekli alabalıklara ev sahipliği yapan şelale suyu Kamilet deresine kavuşmaktadır. Şelalenin çevresindeki dere yolları üzerinde kesme taşlardan yapılmış tarihi köprülere ve yağmur ormanlarına benzer zengin bitki örtüsüyle kaplı doğal güzellikleri bir arada barındırır.

Gürcüdüzü Yaylası 

Gürcüdüzü Yaylası Fındıklı İlçesi'nde 910 metre yüksekliktedir. Sık bir orman ve gür bitki örtüsüyle ilçenin en çok bilinen ve gezilen yaylaları arasındadır. Doğa sporları ve orman yürüyüşleri severlerin gözdesi olan yaylaya Çağlayan

Çamlık Yaylası

Çamlık Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2100 metredir. Fındıklı'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Yaylanın içinden Çağlayan Deresi geçmektedir. Yaylaya ulaşım Artvin'in Arhavi ilçesinden sağlanmaktadır. Marsis Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Yaylanın alanı 15 kilometrekaredir.

Gürsu Köyü Köprüsü 

Kâgir olarak inşa edilen köprü iki mesnetli kemer köprüdür. Tek gözle ve kemerli köprüde malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer kısmında kesme taş malzeme kullanılırken diğer kısımlarında moloz taş kullanılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan köprünün uzunluğu yaklaşık 13,00 metre, genişliği ise 2,30 metredir. Mimari özelliklerine göre 20. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir.

Çağlayan Vadisi  

Uzun doğa yürüyüşleri ve treking sporunu seviyorsanız sizin için muhteşem seçeneklerden biri Çağlayan Vadisi’dir. Eşsiz doğal güzelliğiyle doğanın her rengini keşfedebileceğiniz bu vadi iki dağın ortasında yemyeşil otlar ve büyük ağaçlarla bezeli.

Çağlayan Köprüsü

Yapılış tarihi bilinmeyen bu köprüyü eşsiz kılan Fındıklı’nın merkezinden geçen Abu Hayat deresinin üzerinde yer almasıdır.

Meyveli Köyü Camisi

Ahşap yığma camilerden biri olan Meyveli Köyü Camii 1871 yılında yapılmıştır. Zemin katı medrese olan cami iki kattan oluşmaktadır ve cephe süslemelerinde minber aynalığı ve mahfil köşkü bulunmaktadır.

Sakura Yaylası

Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2738 metredir. Fındıklı'ya 38 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya ulaşım Çamlık Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Marsis Dağı'na tırmanış rotası bu yayladan geçmektedir. Yaylanın alanı 9 kilometrekaredir. En yakın yerleşim yeri olan Aslandere köyüne 26 km uzaklıktadır.

Ayrıca hazır Rize sınırları içindeyken;

  • Rize Kalesi'ni görmeden, Ayder'de kaplıcaya girmeden, Zil Kale'yi görmeden, Fırtına Deresi'nde rafting yapmadan, Kemer köprüleri fotoğraflamadan, Kaçkarları ve buzul göllerini görmeden, Çayeli ve İyidere'de denize girmeden, Dünyaca ünlü Anzer Balını tatmadan, İkizdere-Çamlık'ta kuş gözlemeden, İkizdere-Ilıca'da kaplıcaya girmeden, Laz böreği yemeden, Hamsi Pilavı ve Hamsili Ekmek yemeden, Rize çayı almadan, Çayeli'nde kuru fasülye yemeden, Rize hamsisi ve simidini yemeden, Botanik Çay Bahçesi'ni görmeden, Rize pidesi ve kavurması yemeden, Feretiko (Rize Bezi) atölyelerini gezmeden, Çayeli Haremtepe'ki çay bahçelerine uğramadan, Derepazarı pidesi yemeden, Hemşin Akyamaç Tabiat Parkı'nı görmeden, Rize Müzesi ve Atatürk Evi'ni ziyaret etmeden dönmemelisiniz.

TOP